Składniki
Warzywny bulion na zupÄ™:
2 nieobrane cebule pokrojone w ćwiartki
5 nieobranych ząbków czosnku
korzeń selera pokrojony w ćwiartki
2 pietruszki
4 marchewki pokrojone w kawałki
2 pory
7 gałązek pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
6-7 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
8 szklanek wody
garstka pestek dyni do przybrania
odrobina sezamu do przybrania
Wszystko gotujemy przynajmniej godzinę! Im dłużej tym lepiej.
Przecedzamy przez sito. Wywar posłuży nam do zupy.
Przyznam siÄ™, że czasami, gdy mam mniej czasu, robiÄ™ ten bulion z ekologicznego bulionu wegetariaÅ„skiego. Gotowca do rozrobienia z wodÄ….Â
Zupa z soczewicy
2 cebule obrane i pokrojone w drobnÄ… kosteczkÄ™
3 posiekane zÄ…bki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
oliwa z oliwek
sól do smaku
puszka mleczka kokosowego 400ml
kilka marchewek z wywaru pokrojonych w plasterki dla ozdoby
Do garnka dodajemy oliwÄ™. Gdy nagrzeje siÄ™ wrzucamy cebulÄ™ i czosnek. ChwilÄ™ mieszamy.
Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Dodajemy opłukaną soczewicę. Mieszamy około 3-4 minut.
Zalewamy naszym wywarem i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Koniecznie zbieramy pianę, która zbiera się podczas gotowania soczewicy!
Dodajemy mleczko kokosowe i solimy do smaku.
Przyozdabiamy pokrojonÄ… marchewkÄ™.
Idealna zupa na zimowe chłody.
Syci, rozgrzewa, a jej przygotowanie poprawia humor.Â
Smacznego! <3
Photo by Jade Aucamp on Unsplash
Â
Â