Jesienna zupa z soczewicy

Sk艂adniki

Warzywny bulion na zup臋:
2 nieobrane cebule pokrojone w 膰wiartki
5 nieobranych z膮bk贸w czosnku
korze艅 selera pokrojony w 膰wiartki
2 pietruszki
4 marchewki pokrojone w kawa艂ki
2 pory
7 ga艂膮zek pietruszki
2 li艣cie laurowe
3 ziarna ziela
6-7 ziaren pieprzu czarnego
s贸l do smaku
8 szklanek wody
garstka pestek dyni do przybrania
odrobina sezamu do przybrania

Wszystko gotujemy przynajmniej godzin臋! Im d艂u偶ej tym lepiej.
Przecedzamy przez sito. Wywar pos艂u偶y nam do zupy.
Przyznam si臋, 偶e czasami, gdy mam mniej czasu, robi臋 ten bulion z ekologicznego bulionu wegetaria艅skiego. Gotowca do rozrobienia z wod膮.聽馃檪

Zupa z soczewicy
2 cebule obrane i pokrojone w drobn膮 kosteczk臋
3 posiekane z膮bki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 艂y偶eczka curry
1/2 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
1/2 艂y偶eczki sproszkowanego imbiru
oliwa z oliwek
s贸l do smaku
puszka mleczka kokosowego 400ml
kilka marchewek z wywaru pokrojonych w plasterki dla ozdoby

Do garnka dodajemy oliw臋. Gdy nagrzeje si臋 wrzucamy cebul臋 i czosnek. Chwil臋 mieszamy.
Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Dodajemy op艂ukan膮 soczewic臋. Mieszamy oko艂o 3-4 minut.
Zalewamy naszym wywarem i gotujemy a偶 soczewica b臋dzie mi臋kka.
Koniecznie zbieramy pian臋, kt贸ra zbiera si臋 podczas gotowania soczewicy!
Dodajemy mleczko kokosowe i solimy do smaku.
Przyozdabiamy pokrojon膮 marchewk臋.

Idealna zupa na zimowe ch艂ody.
Syci, rozgrzewa, a jej przygotowanie poprawia humor.聽馃檪

Smacznego! <3

Photo by聽Jade Aucamp聽on聽Unsplash

Udost臋pnij w social media

Napisz komentarz

Tw贸j adres e-mail nie b臋dzie opublikowany. Wymagane pola s膮 zaznaczone*

 

Zapisz si臋聽na newsletter

Zgadzam si臋 na przetwarzanie moich danych osobowych (imi臋, adres email) przez Alcha O艣rodek Rozwoju Osobistego w celu marketingowym. Wyra偶enie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofni臋cia zgody w dowolnym momencie. Mam prawo dost臋pu do tre艣ci swoich danych i ich sprostowania, usuni臋cia oraz ograniczenia przetwarzania. Dane osobowe na stronie internetowej przetwarzane s膮 zgodnie z polityk膮 prywatno艣ci.