Jesienna zupa z soczewicy

Składniki

Warzywny bulion na zupę:
2 nieobrane cebule pokrojone w ćwiartki
5 nieobranych ząbków czosnku
korzeń selera pokrojony w ćwiartki
2 pietruszki
4 marchewki pokrojone w kawałki
2 pory
7 gałązek pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
6-7 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
8 szklanek wody
garstka pestek dyni do przybrania
odrobina sezamu do przybrania

Wszystko gotujemy przynajmniej godzinę! Im dłużej tym lepiej.
Przecedzamy przez sito. Wywar posłuży nam do zupy.
Przyznam się, że czasami, gdy mam mniej czasu, robię ten bulion z ekologicznego bulionu wegetariańskiego. Gotowca do rozrobienia z wodą. 🙂

Zupa z soczewicy
2 cebule obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
3 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
oliwa z oliwek
sól do smaku
puszka mleczka kokosowego 400ml
kilka marchewek z wywaru pokrojonych w plasterki dla ozdoby

Do garnka dodajemy oliwę. Gdy nagrzeje się wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę mieszamy.
Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Dodajemy opłukaną soczewicę. Mieszamy około 3-4 minut.
Zalewamy naszym wywarem i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Koniecznie zbieramy pianę, która zbiera się podczas gotowania soczewicy!
Dodajemy mleczko kokosowe i solimy do smaku.
Przyozdabiamy pokrojoną marchewkę.

Idealna zupa na zimowe chłody.
Syci, rozgrzewa, a jej przygotowanie poprawia humor. 🙂

Smacznego! <3

Photo by Jade Aucamp on Unsplash

Udostępnij w social media

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone*

 

Zapisz się na newsletter

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania. Dane osobowe na stronie internetowej przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności.