Uzależniające ciasteczka owsiane

Składniki
1 jajko od kury wolnej, szczęśliwej, dziobiącej na podwórku.
3/4 kubka cukru trzcinowego.
200 g masła rozpuszczonego (ja dodaję masło sklarowane).
1/4 kubka wody.

Miksujemy, aż wszystko nam się wymiesza, rozpuści, połączy.

W drugiej misce:
1 kubek mąki, ekologicznej, ciemnej.
1 1/2 płatków owsianych górskich (błyskawicznych nie używamy nigdy).
rodzynki w ilości ulubionej.
pestki dyni jw.
pestki sezamu jw.
można dodać żurawinę lub skórkę pomarańczy ..
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mieszamy.
Dodajemy do masy masłowej i łączymy wszystko razem.
Z powstałej masy robimy małe płaskie placuszki wielkości dna szklanki. Możemy trochę moczyć ręce w wodzie przy tym lepieniu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Nie smarujemy go niczym! Na ten papier układamy nasze płaskie placuszki i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Ciasteczka rosną, więc układamy je dosyć rzadko.
Wyjmujemy je jak tylko zrumienią się, jeszcze miękkie. Stwardnieją podczas stygnięcia.

Smacznego! 

Rezonuje z Tobą to co robię i piszę? Postaw mi kawę.  Aromat dobrej kawy jest boski i będzie mi szalenie miło wypić ją dzięki Tobie. Stawiając kawę pokażesz mi również, że to co robię i piszę jest dla Ciebie ważne i bliskie.
Kawę możesz postawić wchodząc na stronę:Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostępnij w social media

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone*

 

Zapisz się na newsletter

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania. Dane osobowe na stronie internetowej przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności.