1 jajko od kury wolnej, szczęśliwej, dziobiącej na podwórku.
3/4 kubka cukru trzcinowego
200 g masła rozpuszczonego (ja dodaję masło sklarowane)
1/4 kubka wody
Miksujemy, aż wszystko nam się wymiesza, rozpuści, połączy.

W drugiej misce:
1 kubek mąki, ekologicznej, ciemnej.
1 1/2 płatków owsianych górskich (błyskawicznych nie używamy nigdy)
rodzynki w ilości ulubionej
pestki dyni jw.
pestki sezamu jw.
można dodać żurawinę lub skórkę pomarańczy ..
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszamy

Dodajemy do masy masłowej i łączymy wszystko razem.
Z powstałej masy robimy małe płaskie placuszki wielkości dna szklanki. Możemy trochę moczyć ręce w wodzie przy tym lepieniu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Nie smarujemy go niczym ! Na ten papier układamy nasze płaskie placuszki i …. fru do piekarnika na około 15 minut.

Ciasteczka rosną, więc układamy je dosyć rzadko.

Wyjmujemy je jak tylko zrumienią się, jeszcze miękkie. Stwardnieją podczas stygnięcia.

Przepis: Alicja Chlasta
Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash

ZAPISZ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER ❤

Zapisz się do naszego newslettera i zawsze bądź na bieżąco!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania. Dane osobowe na stronie internetowej przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności.