Chłodnik aromatyczny, rewelacyjnie dobry!
w/g przepisu Malka Kafka
Składniki:
• 2 buraki (ok 200g)
• 1l jogurtu
• 2 duże łyżki przypraw aromatycznych (goździk, cynamon w lasce, ziele angielskie, liść laurowy)
• 1 kilka rzodkiewek
• 1 ogórek (ok 200g)
• Pęczek drobnego szczypiorku
• Pęczek koperku
• Skórka otarta z połówki cytryny
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki octu spirytusowego
• 1 szklanka wody
• 1 ugotowane jajko
Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody i z solą, cukrem, octem i aromatycznymi przyprawami (przyprawy zawiń w bawełnianą szmatkę). Odstaw do ostudzenia, wyjmij woreczek z przyprawami.
Ogórka jeśli ma twardą skórę obierz, ale nie jest to konieczne. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekaj drobno. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Warzywa i skórkę z cytryny z wymieszaj z jogurtem.
Jogurt nałóż na talerz i na wierzch włóż na środek po 2-3 łyżki buraków z wywarem.
Wymieszaj delikatnie środek, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu.