Chłodnik aromatyczny, rewelacyjnie dobry!
w/g przepisu Malka Kafka

Składniki:
• 2 buraki (ok 200g)
• 1l jogurtu 
• 2 duże łyżki przypraw aromatycznych (goździk, cynamon w lasce, ziele angielskie, liść laurowy)
• 1 kilka rzodkiewek
• 1 ogórek (ok 200g)
• Pęczek drobnego szczypiorku
• Pęczek koperku
• Skórka otarta z połówki cytryny
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki octu spirytusowego
• 1 szklanka wody
• 1 ugotowane jajko

Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody i z solą, cukrem, octem i aromatycznymi przyprawami (przyprawy zawiń w bawełnianą szmatkę). Odstaw do ostudzenia, wyjmij woreczek z przyprawami.

Ogórka jeśli ma twardą skórę obierz, ale nie jest to konieczne. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekaj drobno. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Warzywa i skórkę z cytryny z wymieszaj z jogurtem. 
Jogurt nałóż na talerz i na wierzch włóż na środek po 2-3 łyżki buraków z wywarem.

Wymieszaj delikatnie środek, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu.

[jetpack_subscription_form show_only_email_and_button=”true” custom_background_button_color=”#cf2e2e” custom_text_button_color=”undefined” submit_button_text=”Otrzymuj powiadomieniach o nowych wpisach” submit_button_classes=”wp-block-button__link has-text-color has-background has-vivid-red-background-button-color” show_subscribers_total=”true” ]

Zapisz się do naszego newslettera i zawsze bądź na bieżąco!

[FM_form id="3"]