Chłodnik aromatyczny, rewelacyjnie dobry!
w/g przepisu Malka Kafka

Składniki:
• 2 buraki (ok 200g)
• 1l jogurtu 
• 2 duże łyżki przypraw aromatycznych (goździk, cynamon w lasce, ziele angielskie, liść laurowy)
• 1 kilka rzodkiewek
• 1 ogórek (ok 200g)
• Pęczek drobnego szczypiorku
• Pęczek koperku
• Skórka otarta z połówki cytryny
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki octu spirytusowego
• 1 szklanka wody
• 1 ugotowane jajko

Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody i z solą, cukrem, octem i aromatycznymi przyprawami (przyprawy zawiń w bawełnianą szmatkę). Odstaw do ostudzenia, wyjmij woreczek z przyprawami.

Ogórka jeśli ma twardą skórę obierz, ale nie jest to konieczne. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekaj drobno. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Warzywa i skórkę z cytryny z wymieszaj z jogurtem. 
Jogurt nałóż na talerz i na wierzch włóż na środek po 2-3 łyżki buraków z wywarem.

Wymieszaj delikatnie środek, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu.

Dołącz do 21 pozostałych subskrybentów

Zapisz się do naszego newslettera i zawsze bądź na bieżąco!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania. Dane osobowe na stronie internetowej przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności.