Sinolog, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera „Herbata chińska na podstawie wybranych materiałów źródłowych”. Studiowała też w Chinach (Xiamen University) oraz w Tajpej na Tajwanie (National Taiwan Normal University). Podczas kilkuletniego pobytu w Chinach i na Tajwanie uczyła się chińskiej sztuki herbaty, m. in. w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej, podczas warsztatów w Towarzystwie Rolniczym w Muzha.
Zajmuje się przede wszystkim sztuką parzenia gongfu cha – tzw. „herbaty pracochłonnej”, wywodzącą się z południowo-wschodnich Chin.

Obecnie razem z Magdaleną Rybak tworzy Morze Herbaty, zajmując się upowszechnianiem chińskiej tradycji herbaty.
Autorka licznych artykułów o chińskiej sztuce herbaty, m.in. w miesięczniku „Filiżanka Smaków”.

Zapisz się do naszego newslettera i zawsze bądź na bieżąco!

[FM_form id="3"]